Enginar Yaprağı ( Cynara Scolymus)

Enginar yaprağının kullanımı yaygın olarak içeriğindeki cynarin ve inülin etkin maddeleri ile karaciğer detoksu ve şeker dengeleyici sistemler üzerinedir.
Enginar yaprağının kullanımı yaygın olarak içeriğindeki cynarin ve inülin etkin maddeleri ile karaciğer detoksu ve şeker dengeleyici sistemler üzerinedir. Günlük diyette de kullanılan önemli bir bitkidir.
Enginar yaprağı üzerine yapılmış birçok bilimsel çalışma vardır. İtalya’da Parma Üniversitesi’nde enginar yaprağı karaciğer hastalıkları üzerinde etkileri incelenmiştir. Enginar yaprağı geleneksel tedavilerle birlikte yıllardır kolesterol düşürücü ve karaciğer koruyucu olarak bilinmektedir. İçeriğindeki cynarin etkin maddesi enzimlerinin düzenlenmesinde ve serbest radikal hasarına karşı karaciğeri korumaktadır.
Lipit peroksidasyonuna karşı çok güçlü anti-oksidan özelliktedir. İçerdiği polifenol bileşikleri yüksek oranda serbest radikal tutma kapasitesine sahiptir. Bu özelliği ile birçok organı hücresel hasardan koruyarak, mutasyona uğramalarını ve kötü huylu hücre oluşumunu önlediği anlaşılmıştır.
Karaciğer ve vücut detoksu söz konusu olduğunda en çok bilinen ve kullanılan bitki türüdür. İngiltere’de bir hastanede yapılan çalışmalarda enginar yaprağı plazma kolesterol seviyesini düşürücü etkileri gözlenmiş.
Yüksek kolesterol hastası kişiler üzerinde denenmiş, LDL ve HDL kolesterol seviyeleri ölçülerek yapılan çalışmalar da enginar yaprağı yüksek kolesterol seviyesini düşürdüğü, plazma kolesterol seviyesinin yüksek olmasının yol açtığı kalp-damar hastalıklarında da böylece önlenebildiği belirtilmiştir.
Belgrad Üniversitesi’nde enginar yaprağı etkin maddesi olan cynaranın anti-oksidan ve etkileri üzerinde yapılan çalışmalarda, enginar yaprağının anti-oksidan etkisinin yanında anti-bakteriyel etkisi de gözlenmiştir. Salmonella typhimurium, Escherichia coli, Basillus subtilis, Staphylococcus epidermis, Staphylococcus aureus, Aspergillus niger, Aspergillus flavus, Penicillium funicilosum, Trichoderma viride, Fusarium tricinctum ve Alternaria alternata türleri üzerinde yapılan testlerde uygun doz kullanıldığında bakterilere karşı standart antibiyotik kadar güçlü etki gösterdiği belirtilmiştir.
Almanya’da Freiburg Üniversitesi’nde yapılan çalışmalarda enginar yaprağı kronik Hepatit C ve A üzerindeki etkileri incelenmiş. 17 Hasta üzerinde 12 haftalık bir çalışma yapılmış ve alanin amino transferaz (ALT) değerleri kontrol edilmiş. Sonuçlar kıyaslandığında ALT değerlerinin 12 haftanın sonunda normale döndüğü, aspartat aminotranferaz ve Y-glutamintranferaz seviyelerininde normal olduğu tespit edilmiş olup, kronik Hepatit C ve A hastalarında kullanılması uygun görülmüştür.