Üzüm Çekirdeği (Vitis Vinifera)

Üzüm çekirdeği içeriğindeki hücre yenileyici özelliği ile, metabolizmaya destek ve anti-oksidan olarak bilinir.
Üzüm çekirdeği içeriğindeki proanthocyanidinler ile anti-ageing (hücre yenileyici), metabolizmaya destek ve anti-oksidan olarak bilinir. Diğer bir etkin olan resveratroller ise kan dolaşımını düzenleyici, kolesterol düşürücü, kalbi rahatlatıcı olarak bilinmektedir.
Ankara Gazi Üniversitesi’nde diyabetli fareler üzerinde yapılan çalışmalarda üzüm çekirdeği anti-diyabetik ve anti-oksidan etkileri incelenmiş. Üzüm çekirdeği uygun dozda kullanıldığında hipoglisemik (şeker düşürücü) ve anti-hiperglisemik (şeker yükselmesini önleyici) etki göstermiştir. Glikoz oksidaz metoduna göre kandaki şeker seviyesini düşürdüğü belirlenmiştir.
Bununla birlikte karaciğeri koruduğu da gözlenmiştir. Detoksifıkasyon ve anti-oksidan olarak diyabet hastalarında ve birçok hastalıktan korunmada tavsiye edilmektedir. Özelliklede içeriğindeki proanthocyanidin etkin maddesi pankreas salgılarını düzenleyerek hiperglisemi durumunda glisemik indeksi düzenlemektedir.
Ankara Üniversitesi’nde ise üzüm çekirdeği ekstraktının karaciğer hasarları üzerindeki etkileri incelenmiş. Aspartat trans amilaz, alanin transferaz ve glutathione gibi bazı karaciğer enzimleri üzerinde yapılan ölçümlerde dikkate alınarak sonuçlar incelenmiş ve karaciğeri serbest radikal hasarı gibi tahribat yaratan birçok sebepten koruduğu ortaya çıkarılmıştır.
İsviçre ve Brezilya’da üzüm çekirdeği etkin maddesi olan proanthocyanidin in DNA’yı deoksiribo nükleik hasardan koruduğu üzerine çalışmalar yapılmış. Anti-oksidan gücü sayesinde atherosclerosis (damar tıkanıklığı) ve kalp-damar hastalıklarını önlediği belirtilmiştir. DNA’nın hasara uğramasıyla bedensel hücrelerin mutasyona uğramasında da DNA’yı hasardan koruyucu anti-mutagenic aktivite gösterdiği belirtilmiştir. Hindistan’da Madras Üniversitesi’nde ise üzüm çekirdeği ekstresinin oksidatif DNA hasarını önlediği gibi hücre yenileyici ve anti-ageing özellikleri olduğu belirtilmektedir. Yine DNA hasarına karşı merkezi sinir sistemini koruyucu ve onarıcı etkileri de bilinmektedir.
Amerika’da Alabama Üniversitesi’nde üzüm çekirdeği ekstresinin beyin üzerindeki etkileri incelenmiş. Proteomics analizi yapıldığında beyin proteinlerini düzenlediği, beyin hastalıklarında kullanılabileceği açıklanmıştır. Alzheimer gibi durumlarda da önerilmektedir. Arabistan’da ve Japonya’da üzüm çekirdeği ekstresinin kardiyovasküler sistem üzerindeki etkileri incelenmiş. İçeriğindeki proanthocyanidin etkin maddesinin kalp-damar sağlığını koruduğu özellikle serbest radikal hasarı ile ortaya çıkan doku yıpranmasının önüne geçilebildiği belirtilmiştir. Ayrıca kolesterole