Sosyal Medya

Zeytin Yaprağı (Olea europaea)

Zeytin Yaprağı (Olea europaea)

Zeytin ağacı dünyada iki bin yıl gibi çok uzun süreli yaşamı olan dayanıklı bir bitkidir. Bu uzun yaşam süresini onu zararlı organizmalara karşı koruyan polifenolik antioksidan olan oleuropein adlı 

Zeytin ağacı dünyada iki bin yıl gibi çok uzun süreli yaşamı olan dayanıklı bir bitkidir. Bu uzun yaşam süresini onu zararlı organizmalara karşı koruyan polifenolik antioksidan olan oleuropein adlı bir madde üretmesine borçludur. İçeriğindeki bu oleuropein ve elanoik asit aktif bileşenlerinin doğal bitkisel antibiyotik ve antioksidan olduğu, antimikrobiyal ajan olarak görev yaptığı bilimsel araştırmalarca kaydedilmiştir. Eleonik asit ve oleuropeinden türeyen kalsiyum elenoat ise çeşitli mikroorganizma gruplarını uzak tutma özelliğine sahiptir. Yapısındaki fenolik bileşikler ve flavonoidler metabolik savunma gücünü artırarak bağışıklık sisteminin devreye girmesini ve hastalığı sistemin kendi kendiseni yenmesini sağlar. Elenoik asit içeriği ile de bakteri hücre duvarını parçalayarak antimikrobiyal etki sağlamaktadır.

Antioksidanlar aynı zamanda yaşlanma etkilerini geciktirerek hem doğal bir anti-aging kürü oluşturur hem de hormonal dengeyi korumaktadırlar. İnvivo şartlarda (canlı vücudunda) yapılan birçok çalışmada zeytin yaprağının vasodilatör (damar genişletici) etki yaptığını ve dolayısıyla tansiyonu düşürdüğünü, antiaritmik özelliği olduğunu, aynı zamanda LDL kolesterol seviyesinde düşmeye neden olduğu sonucuna varılmıştır. Laboratuar ve klinik çalışmalar neticesinde ise zeytin yaprağı kalp rahatsızlıklarında, kalp yetmezliğinde ve damar tıkanıklığı üzerine etkili olduğu gözlenmiştir. Yine canlı vücudunda yapılan çalışmalarda yüksek seviyedeki kan şekerini düşürdüğü gözlenmiştir. Özellikle Amerikan Kanser Araştırma Enstitüsü zeytin yaprağının 21. yüzyılda keşfedilen en önemli, doğal antimikrobiyal ve antiviral etkiye sahip bitki olduğunu bildirmiştir.

Geçmiş zamanlarda antibiyotikle tedavi edilebilen hastalıkların, artık bakterilerin virüslerin antibiyotiklere karşı direnç kazanması ile tedaviler zorlaşmıştır. Oleuropein etken maddesi antibiyotiğe karşı direnç kazanmış mikroorganizmalarda da etkilidir. Zeytin yaprağı bunların yanı sıra A,D,E,K, vitaminleri de bulunuyor. Ayrıca uçucu yağları sayesinde bunların vücutta emilimi ve kullanılmasında da yarar sağlıyor.  A vitamini iyi görmemiz için, D vitamini kemik yapısı için, E vitamini vücut içersinde oksijen radikallerinin oluşumunun önlenmesinde, K vitamini kanın pıhtılaşma zincirinde etkili faktörlerin sentezi için gereklidir.